Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-smazony-z-warzywami

Dorsz smażony z warzywami

Wszystko z jednego garnka, a konkretnie patelni. Kawałki ryby, owinięte włoską szynką, i rumiane warzywa - pyszne i w dodatku całkiem good for you (jeśli nie liczyć smażenia).

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 równe filety z dorsza (każdy o wadze około 200 g) bez skóry
cytryna
4 listki świeżej szałwii
oliwa z oliwek
250 g (ćwierć kilo) marchewki
250 g (ćwierć kilo) korzenia pietruszki
8 plasterków szynki parmeńskiej

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Szałwię myjemy i drobno siekamy.
Mieszamy razem skórkę i sok z cytrynę, szałwię i 3 łyżki oliwy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Polewamy marynatą rybę i odstawiamy na kwadransik.
W tak zwanym międzyczasie obieramy marchewkę i pietruszkę, myjemy i kroimy w długie cienkie paski.
Wyjmujemy dorsza z marynaty i owijamy każdy filet dwoma plasterkami szynki.
Stawiamy patelnię na sporym ogniu. Wlewamy marynatę i rozgrzewamy. Wrzucamy marchewkę z pietruszką i smażymy (na dużym ogniu i mieszając), aż warzywa zaczną się rumienić.
Zdejmujemy warzywa z patelni, wkładamy dorsza. Smażymy na rumiano, po mniej więcej 5 minut z każdej strony.
Wkładamy warzywa z powrotem na patelnię, chwilę podgrzewamy i natychmiast podajemy.
Do tego wystarczy bagietka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024