Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Doskonale-maslo-do-ryby

Doskonałe masło do ryby

Smaczne masełko do każdej postaci ryby - pasuje do łososia z rusztu, gotowanej soli, grillowanych świeżych sardynek.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g masła
kilka zielonych oliwek
łyżka kaparów osączonych z zalewy
4 fileciki anchois
pieprz

Opis przyrządzania:
Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy łyżkę drobno usiekanych zielonych oliwek, łyżkę drobno usiekanych kaparów i fileciki anchois, również drobno posiekane. Doprawiamy pieprzem do smaku, ewentualnie lekko solimy, ale niekoniecznie, gdyż zarówno oliwki, jak i kapary i anchois są słone same z siebie. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości i kładziemy na kawałki ryby.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024