Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dressing-francuski

Dressing francuski

Amerykańska wersja francuskiego sosu winegret.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja/Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki musztardy z Dijon

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Do słoika wlewamy ocet, oliwę i olej. Dodajemy czosnek i musztardę oraz pół łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz do smaku i sporą szczyptę cukru. Słoik zakręcamy i dobrze wstrząsamy, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Sos przechowujemy w lodówce, a przed użyciem wstrząsamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024