Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Duszona-cykoria

Duszona cykoria

Jedna z moich ulubionych jarzynek - gorzkawe kolby cykorii duszone z masłem i rosołem są intrygujące w smaku i pasują do świątecznego drobiu i pieczonego schabu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 zwarte kolby cykorii
łyżka masła
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki (125 ml) wywaru z kurczaka

Opis przyrządzania:
Cykorii przycinamy podstawę, zdejmujemy wierzchnie liście. Kolby starannie płuczemy i osuszamy, każdą kroimy wzdłuż na pół tak, by cięcie przeszło przez środek podstawy i cykorie nie rozpadły się na listki. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy cykorie przecięciem do dołu i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Odwracamy i smażymy z drugiej strony, również na rumiano. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, wlewamy sok z połowy cytryny i wywar z kurczaka. Zagotowujemy i dusimy cykorię pod przykryciem, na średnim ogniu, aż będą miękkie, ale nie bardzo-bardzo miękkie, czyli jakieś 10 minut. Jeśli sosu jest dużo, odparowujemy go na dużym ogniu, pilnując, żeby się cykoria nie przypaliła - sos powinien zgęstnieć do konsystencji syropu. Sprawdzamy pod kątem soli i pieprzu i podajemy na gorąco lub ciepło. Taka cykoria wygląda bardzo dekoracyjnie, i to zarówno podana przecięciem do góry, jak i położona na nim - układamy ją więc tak, jak nam poczucie artystyczne i kompozycja na talerzu dyktują ;-)

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024