Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Duszone-ziemniaki

Duszone ziemniaki

W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka pasty pomidorowej
pół łyżeczki suszonego oregano

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić - czyli 10-15 minut. Pastę pomidorową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dolewamy do ziemniaków, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, posypujemy oregano. Przykrywamy patelnię i dusimy ziemniaki jeszcze 5-10 minut, aż będą miękkie. Podajemy od razu, do pieczonego mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024