Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dwie-kapusty-z-tymiankiem

Dwie kapusty z tymiankiem

Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 czerwone cebule
mała główka czerwonej kapusty
250 g (ćwierć kilo) włoskiej kapusty
oliwa z oliwek
2 czubate łyżki masła
4 gałązki świeżego tymianku
125 ml (pół szklanki) soku z żurawin


Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Oba rodzaje kapusty obieramy ze zwiędniętych liści, wycinamy głąb, zaś liście kroimy w cienkie paski - każdą osobno - i płuczemy na sicie. Na dużą, głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy masło. Stawiamy na ogniu, a kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę. Smażymy na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie zupełnie miękka i złota. Dodajemy czerwoną kapustę, mieszamy i solimy. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy tymianek, sok żurawinowy i 2 łyżki cukru. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kwadrans, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Na wierzch uduszonej czerwonej kapusty kłądziemy kapustę włoską. Nie mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez 5 minut - jeśli trzeba, dolewamy ciut wody. Dopiero teraz mieszamy oba rodzaje kapusty, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024