Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-pizmowa-w-mleku-kokosowym

Dynia piżmowa w mleku kokosowym

Danie, które powstało na zasadzie przypadku i przeglądu lodówki. Przypadku, bo zupełnie niechcący dosypałam do curry (Ulubione warzywne curry Anusi) ciut za dużo ostrej papryki i potrzebne było drugie danie, które łagodziłoby to pierwsze. A przegląd lodówki? No wiadomix, pół puszki mleka kokosowego zawsze się tam znajdzie... Wyszło łagodne, kremowe curry o intensywnym smaku dyni, doskonałe! (Jest to wariacja przepisu Kingi Błaszczyk-Wójcickiej z Magazynu Gazety z 2001 roku).

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dynia piżmowa średniej wielkości (po obraniu 600-750 g)
2 łyżki ghee (weganie: olej arachidowy)
łyżeczka nasion kozieradki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonych nasion kolendry
łyżka ciemnobrązowego cukru
1/2 standardowej puszki mleka kokosowego
łyżka siekanej świeżej mięty
łyżka siekanej świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry, usuwamy włóknisty miąższ z nasionami. Miąższ kroimy w kostkę średniej wielkości.
Na sporej patelni rozgrzewamy ghee lub olej. Wsypujemy nasiona kozieradki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż kozieradka lekko ściemnieje. Natychmiast wrzucamy dynię i mieszamy.
Dosypujemy kurkumę, mieloną kolendrę i łyżeczkę soli, dolewamy pół szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy przez parę minut, aż woda prawie wyparuje, a dynia zmięknie.
Teraz dodajemy cukier i mleko kokosowe, zagotowujemy, znów przykrywamy i gotujemy - tym razem na malutkim ogniu - aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje.
Tuż przed podaniem posypujemy miętą i kolendrą, mieszamy.
Podajemy z ryżem lub indyjskimi plackami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024