Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dzem-z-rabarbaru-z-pomaranczami

Dżem z rabarbaru z pomarańczami

Wiosenny dżem - kiedy już zacznie się rabarbar, a pomarańcze jeszcze nie skończą. Świetny na grzankach z bułki.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 1/2 kg (kilka słoików)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg łodyg rabarbaru
duża pomarańcza
500 g (1/2 kg) cukru
4 łyżki rumu

Opis przyrządzania:
Rabarbar obieramy z wąsów, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, wlewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez kwadrans. Odcedzamy i przecieramy przez sitko. Piure z rabarbaru wkładamy do garnka do smażenia konfitur. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę. Teraz zdejmujemy całe białe albedo, a pomarańczę kroimy w kawałki, wybierając pestki. Do rabarbaru wsypujemy cukier, dodajemy skórkę i miąższ pomarańczy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez kwadrans, aż dżem zgęstnieje - uważamy, żeby nie przypalić, co często się właśnie rabarbarowi zdarza. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy dżem wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy nalepki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024