Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dzem-z-salatki-owocowej

Dżem z sałatki owocowej

Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 świeżego ananasa
2 banany
dojrzałe mango
2 owoce kiwi
pomarańcza
limetka
250-400 g cukru

Opis przyrządzania:
Ananas obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały środek, a miąższ kroimy w małe kawałik. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Mango myjemy ibieramy ze skórki. Miąższ odcinamy od pestki i kroimy w małe kawalki. Kiwi myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienki półplasterki. Pomarańczę i limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i wyciskamy sok. Wszystkie owoce mieszamy w garnku do smażenia konfitur, wlewamy sok i wsypujemy cukier - najpierw 250 g, potem ewentualnie dodajemy więcej, co zależy od stopnia dojrzałości owoców i osobniczego upodobania do słodyczy. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy owoce, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy dżem na średnim ogniu (ewentualnie dodajemy więcej cukru), aż zgęstnieje - jakieś 20-30 minut. Wrzący dżem przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy dżem wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy nalepki. Dżem taki jest bardzo dobrym nadzieniem do naleśników lub babeczek z mało słodkiego kruchego ciasta.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024