Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dziecinny-rosol-z-makaronem

Dziecinny rosół z makaronem

Chyba wszędzie, gdzie istnieje tradycja gotowania rosołu, jest on symbolem tego prawdziwego, domowego, podnoszącego na duchu jedzenia. Dzieci lubią w nim chyba przede wszystkim makaron - chlupanie, pryskanie, ciamkanie i mlaskanie, nieodzownie z nim związane.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg kurzych skrzydełek
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
cebula
pół pęczka świeżego tymianku
2 gniazdka makaronu jajecznego
150 g mrożonego groszku

Opis przyrządzania:
Skrzydełka myjemy i wkłądamy do dużego garnka. Marchewki obieramy i kroimy w kawałki. Seler naciowy podobnie. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Warzywa i tymianek dokładamy do garnka i zalewamy wszystko zimną wodą tak, by sięgała 5 cm ponad teoretyczny poziom mięsa z warzywami (teoretyczny, gdyż wszystko zacznie w tej wodzie pływać i ciężko będzie wymierzyć; no ale mniej więcej). Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, by przyszły rosół ledwo pykał i pozostawiamy go w takim stanie na półtorej godziny. Po tym czasie przelewamy rosół przez cedzak do drugiego garnka. Warzywa wyrzucamy, zaś skrzydełka obieramy ze skóry i kości. Rosół przelewamy przez gęste sitko do czystego garnka. Wkładamy mięso ze skrzydełek i zagotowujemy. Wrzucamy makaron, połamany w kawałki, a gdy rosół znów się zagotuje, dorzucamy mrożony groszek. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą, a jak dzieci lubią, to i pieprzem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024