Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Eggnogg

Eggnogg

Drink i deser w jednym - ajerkoniak na ciepło, z małą zawartością alkoholu.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 surowe żółtka
100 g cukru
200 ml (niepełna szklanka) kremowej śmietanki
200 ml (niepełna szklanka) mleka
około100 ml koniaku
cynamon

Opis przyrządzania:
Żółtka i cukier ucieramy mikserem na puszysty krem. Śmietankę i mleko wlewamy do garnuszka i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żółtek z cukrem, cały czas miksując. Dolewamy 100 ml (lub nieco więcej...) koniaku, mieszamy i przelewamy do szklaneczek. Z wierzchu posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024