Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Egzotyczne-confit-z-cebuli

Egzotyczne confit z cebuli

Ciekawie przyprawiony popularny we Francji i Belgii dodatek do foie gras i pasztetów. Naprawdę bardzo smaczny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) cebuli
oliwa z oliwek
łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki jasnych rodzynek
sok z połowy cytryny

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka - czyli najpierw wzdłuż na pół, a potem też wzdłuż na plasterki. Wkładamy cebulę do garnka i dodajemy 3 łyżki oliwy i 1/2 szklanki wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy cebulę przez 1/2 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy imbir, kmin, rodzynki i sok z cytryny, mieszamy i dusimy kolejne 1/2 godziny. Jeśli po tym czasie jest jeszcze sporo płynu (mało prawdopodobne, ale zdarzyć się może), zwiększamy ogień i odparowujemy, cały czas mieszając. Gotową cebulę studzimy i podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024