Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Escabeche-z-barweny

Escabeche z barweny

Biało-różowe filety z barweny są bardzo dekoracyjne, a marynata z dodatkiem białego wina delikatna, choć pikantna.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czerwona cebula
czerwona papryczka chilli
1/2 strąka czerwonej papryki (najlepiej hiszpańskiej)
łyżeczka nasion kolendry
2 listki laurowe
łyżka białego octu winnego
100 ml białego wytrawnego wina
4 filety z barweny
olej do smażenia

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie "piórka" (czyli wzdłuż, a nie w poprzek, jak zazwyczaj). Papryczkę chilli i czerwoną paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i ogonków, a potem kroimy w możliwie cienkie i długie paseczki. Kolendrę rozgniatamy w moździerzu. Do rondelka wkładamy cebulę, oba rodzaje papryki, kolendrę i tochę soli. Dolewamy ocet i wino. Zagotowujemy. Filety myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i pęsetką usuwamy ewentualne ości. Lekko solimy i smażymy na rozgrzanym oleju (łyżka wystarczy) po 2 minuty z każdej strony - ryba powinna być usmażona, ale nie rumiana; filety z barweny są cienkie, więc tyle smażenia wystarczy. Przekładamy rybę na szklany lub porcelanowy półmisek tak, by kawałki leżały w jednej warstwie. Polewamy gorącą marynatą i zostawiamy, by ryba wystygła. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024