Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Escabeche-z-bialej-ryby

Escabeche z białej ryby

Doskonała, lekka przystawka z ryby najpierw usmażonej, a potem zamarynowanej w pikantnej marynacie. Danie dla wielbicieli zielonych papryczek jalapeno (czyli między innymi dla mnie).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg filetów z białej ryby
2 limetki
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 listki laurowe
1/3 szklanki siekanych papryczek jalapeno ze słoika
szklanka białego octu winnego
plasterki limetki
czerwone papryczki chilli
świeża kolendra

Opis przyrządzania:
Rybę szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy filety w szklanym naczyniu.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Sokiem polewamy rybę i odstawiamy na kwadransik.
Po tym czasie odlewamy sok i rybę znów osuszamy papierem.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki ryby i smażymy na złoto z obu stron (po 5-6 minut z każdej strony). Solimy.
Ostrożnie przekładamy usmażoną rybę do szklanego naczynia.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelnię wlewamy kolejne 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, pieprz, kmin, oregano, listki laurowe i papryczki jalapeno i smażymy, mieszając, przez 2 minuty.
Zwiększamy ogień, dodajemy cebulę i ocet, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy 1/2 szklanki oliwy, mieszamy. Marynatą polewamy usmażoną rybę i odstawiamy do wystygnięcia.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Tuż przed podaniem odcedzamy rybę z marynaty, przybieramy plasterkami limetki, czerwonymi papryczkami chilli i świeżą kolendrą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020