Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fantastyczne-lody-wisniowe

Fantastyczne lody wiśniowe

Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 3/4 litra

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) świeżych wiśni
150 g cukru
240 g pełnego jogurtu naturalnego

Opis przyrządzania:
Wiśnie płuczemy na sitku, otrząsamy z nadmiaru wody, drylujemy.
Wkładamy wiśnie do garnka, wsypujemy cukier i mieszamy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby owoce nie przywierały do dna garnka.
Kiedy wiśnie puszczą sok i się zagotują, gotujemy je jeszcze z 5 minut, aż wiśnie zmiękną. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przekładamy wiśnie wraz z sokiem do blendera i dodajemy jogurt. Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na co namniej 2 godziny.
Zimną masę jogurtowo-wiśniową zamrażamy w maszynie do lodów, zgodnie z dołączoną instrukcją.
Po zamrożeniu przechowujemy lody, rzecz jasna, w zamrażalniku.
Pyszne w towarzystwie lodów waniliowych, z ciepłym sosem czekoladowym; z lodami kokosowymi i wiśniami z nalewki; jako nadzienie mrożonej tarty czekoladowej; jako środek bezowych lodowych sandwiczów... Ech.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024