Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farfalle-z-ricotta-fasolka-i-groszkiem

Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem

Przywiozłam z Włoch fantastyczną ricottę! Bardzo się przydała w tym przepisie, znalezionym w jakimś włoskim czasopiśmie kulinarnym. Dodatek groszku i fasolki jest mój własny...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g zielonej fasolki
300 g drobnego makaronu farfalle (małe motylki lub kokardki)
150 g świeżej ricotty
4 łyżki startego sera pecorino plus więcej do podania
100 g mrożonego groszku
oliwa z oliwek
świeży majeranek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Fasolkę przycinamy z obu końców, płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki.
Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po kilku minutach gotowania, do makaronu dorzucamy fasolkę.
Głęboką patelnię stawiamy na niezbyt dużym ogniu. Wrzucamy ricottę, rozgniecioną widelcem, dodajemy 4 łyżki tartego pecorino. Z garnka z gotującym się makaronem nabieramy łyżkę wazową wody i wlewamy do ricotty. Mieszamy i podgrzewamy, aż z serów i wody powstanie sos - czasem udaje się uzyskać jednolitą konsystencję, a czasem nie - na smak nie ma to wpływu...
Kiedy makaron i fasolka będą już niemal ugotowane, na patelnię z sosem z ricotty wrzucamy nierozmrożony groszek i mieszamy, zwiększając nieco ogień.
Teraz odcedzamy na sicie makaron z fasolką i też wrzucamy na patelnię. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy listkami majeranku, starannie mieszamy i natychmiast podajemy na stół, w towarzystwie dodatkowego tartego pecorino oraz butelki z oliwą do polania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024