Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fettuccine-z-dwoma-rodzajami-lososia

Fettuccine z dwoma rodzajami łososia

Ulubiony makaron mojego męża, który to mąż ogólnie niechętnie jada ryby...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
350 g świeżego makaronu fettuccine (może być gotowy)
200 g filetów z łososia bez skóry
100 g wędzonego łososia
cytryna
łyżka masła
200 ml kremowej śmietanki
1/2 pęczka koperku
4 łyżki kawioru z łososia

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente (to może trwać różnie, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowaliśmy makaron). Łososia surowego myjemy, osuszamy i pincetką usuwamy ewentualne ości. Kroimy rybę w małe kawałeczki. W takie same kawałeczki kroimy wędzonego łososia. Oba rodzaje ryby mieszamy i wkładamy do dużej miski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do ryby. Sok wyciskamy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy śmietankę i zagotowujemy - uwaga, żeby nie wykipiała. Gotujemy na średnim ogniu, aż nieco się zredukuje i będzie miała jasnozłoty kolor. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy i natychmiast wrzucamy do miski z łososiami. Równie szybko wlewamy wrzącą śmietankę, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Przekładamy makaron na 4 głębokie ogrzane talerze, posypujemy koperkiem, a na wierzch kładziemy łyżkę kawioru.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024