Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Figi-pieczone-z-orzechami-i-syropem-klonowym

Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym

Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 dojrzałych fig
50 g masła
szczodra garść połówek orzechów włoskich
4-5 łyżek syropu klonowego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Każdą figę nacinamy na krzyż przez ogonek i naciskamy lekko palcami podstawę, by figi rozchyliły się nieco. Do środka każdej figi wkładamy kawałeczek masła. Smarujemy resztą masła żaroodporny półmisek i ustawiamy w nim figi. Posypujemy orzechami włoskimi i polewamy syropem klonowym. Wstawiamy figi do piekarnika na 20 minut, co jakiś czas polewamy owoce wytwarzającym się sosem. Wyjmujemy figi z pieca i studzimy. Najlepsze są na letnio, z jakimś kremowym dodatkiem - lodami, łyżką mascarpone czy sosem waniliowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024