Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-pomidorowy

Flan pomidorowy

Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 jajek
szklanka kremowej śmietanki
200 g podstawowego sosu ze świeżych pomidorów
1/2 pęczka szczypiorku

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem, dodając śmietankę. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy sos pomidorowy. Ubijamy dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. dodajemy do kremu pomidorowego. Krem rozdzielamy między 6 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Podajemy na ciepło lub letnio, z dodatkiem cienkich grzanek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024