Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-z-lesnych-grzybow-z-kminem-rzymskim

Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim

Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) leśnych grzybów
2 szalotki
ząbek czosnku
250 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
10 jajek
200 ml kremowej śmietanki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
masło do smarowania formy

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby czyścimy, krótko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy w ściereczce. Kroimy w spore kawałki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na jednej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu, aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a grzybki zaczną się rumienić. Na drugiej patelni smażymy kostki boczku - kiedy tłuszcz się wytopi i skwarki zaczną się rumienić, dodajemy szalotki i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż szalotki zmiękną i zaczną się złocić. Jajka ubijamy w dużej misce ze śmietanką na gładką masę. Dodajemy zioła prowansalskie i kmin rzymski, mieszamy. Dodajemy grzyby oraz szalotki z boczkiem, solimy i pieprzymy do smaku, starannie mieszamy. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy hojnie masłem. Wlewamy masę jajeczno-grzybową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Flan studzimy i podajemy na ciepło lub też zostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki, po czym podajemy dobrze chłodny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024