Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Flan-z-suszonymi-morelami

Flan z suszonymi morelami

Zapiekany krem z owocami zawsze ma swoich wielbicieli. Póki nie ma świeżych owoców, możemy użyć suszonych - na przykład właśnie moreli. Flan podajemy na ciepło, z owocowym sosem (np. Wiśniowe coulis).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g miękkich suszonych moreli bez pestek
łyżka masła
4 jajka
80 g cukru
2 łyżki mąki
200 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Morele zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc do nasiąknięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem.
Morele odcedzamy i starannie odsączamy z wody, po czym rozkładamy w przygotowanej formie.
Miksujemy razem jajka, cukier, mąkę i śmietankę na gładką masę. Polewamy kremem morele i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, aż krem się podniesie i przyrumieni lekko z wierzchu.
Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia - krem powinien zastygnąć.
Podajemy na ciepło lub letnio, z sosem owocowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024