Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fondue-alpejskie

Fondue alpejskie

Proste fondue z dwu rodzajów sera. Pamiętajmy, by popijać bądź to białym winem (szwajcarskim lub sabaudzkim), bądź gorącą herbatą, gdyż oba te trunki ułatwiają trawienie. A fondue do lekkostrawnych nie należy...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Szwajcaria/Francja - Sabaudia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
1/2 kg sera beaufort
1/2 kg ementalera
łyżka drobnej mączki kukurydzianej (lub ryżowej)
2 łyżki kirszu
ząbek czosnku
600 ml wytrawnego białego wina
2 świeże bagietki
kawałek żytniego chleba
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Oba rodzaje sera ścieramy na grubej tarce. Mączkę kukurydzianą (lub ryżową) mieszamy z kirszem. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Garnek do fondue nacieramy przekrojonym czosnkiem. Wlewamy wino i stawiamy garnek na średnim ogniu. Kiedy wino zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i po trochu wsypujemy starty ser, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ser się rozpuści, dodajemy mączkę z kirszem i starannie mieszamy. Podgrzewamy, nadal mieszając, fondue przez kilka minut, aż masa zacznie "bąbelkować" i będzie głądka i jednolita. Doprawiamy odrobiną startej gałki muszkatołowej i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Bagietki i chleb kroimy w kostki średniej wielkości tak, by na każdej był kawałek skórki. Garnek z fondue stawiamy na stole na podgrzewaczu. Płomień regulujemy tak, by fondue leciutko bąbelkowało. Kostki bagietki i chleba podajemy w koszyczkach.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024