Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Francuska-zupa-z-dyni

Francuska zupa z dyni

Najprostsza z dyniowych zup.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg dyni o pomarańczowym miąższu
1 l (4 szklanki) mleka
3 łyżki ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki siekanej natki

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włókna. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do sporego garnka. Dolewamy szklankę wody, garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy aż dynia będzie miękka, czyli 20-30 minut. Ugotowaną dynię miksujemy w malakserze, blenderze lub ręcznym mikserem i przecieramy przez sitko. Do drugiego garnka wlewamy mleko, solimy i dodajemy piure z dyni. Wsypujemy ryż i gotujemy zupę na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki. Dodajemy masło i siekaną natkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024