Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Frittata-z-papryka-i-serem-brie

Frittata z papryką i serem brie

Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża czerwona papryka
oliwa z oliwek
6 jajek
natka pietruszki
bułka
kilka plasterków sera brie

Opis przyrządzania:
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy paski papryki i podsmażamy 4-5 minut. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z solą, pieprzem i trzema łyżkami usiekanej natki pietruszki. Z bułki ścinamy skórkę, resztę drobno kruszymy. Garść pokruszonej bułkii i usmażone paski papryki wrzucamy do jajek. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wylewamy jajka z dodatkami. Na wierzchu kładziemy kilka plasterków sera brie i smażymy na małym ogniu, nie mieszając, aż jajka się zetną i powstanie gruby omlet. Kiedy frittata będzie już od spodu rumiana, wstawiamy patelnię na chwilę pod opiekacz w piekarniku, żeby wierzch też się ściął. Zsuwamy frittatę na talerz i kroimy na kawałki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024