Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Frittata-z-tunczykiem-i-feta

Frittata z tuńczykiem i fetą

Smaczny lunch dla dwojga - tuńczyk z puszki wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie jajek.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g tuńczyka w sosie własnym
4 cebulki dymki
4 jajka
oliwa z oliwek
85 g sera feta

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy na gęstym sicie. Cebulki myjemy i kroimy skośnie w kawałki. Ser feta kruszymy widelcem. Jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy chwilę widelcem, dodając cebulkę. Dodajemy tuńczyka i fetę, mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wlewamy jajka i trzymamy (nie mieszając) na małym ogniu przez 5 minut - omlet powinien być z brzegów ścięty. Wstawiamy patelnię pod opiekacz na kilka chwil, aż omlet zetnie się także z wierzchu. Patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy. Kroimy frittatę w trójkąty i podajemy z sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024