Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Frittata-ze-szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

Kawałki ciepłego omletu podajemy na listkach różnych sałat i polewamy pomidorowym winegretem. Przydałby się jeszcze kawałek bagietki i kieliszek wina...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g listków świeżego szpinaku
6 jajek
5 łyżek kremowej śmietanki
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
mała szalotka
mały twardy pomidor
łyżka drobnych kaparów
2 łyżki octu balsamico
liście sałaty do podania

Opis przyrządzania:
Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Jajka rozbijamy do miski, dolewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę, po czym mieszamy ze szpinakiem. Teflonową patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy skąpą łyżkę oliwy. Wlewamy masę jajeczno-szpinakową, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Kiedy frittata zarumieni się od spodu, ostrożnie przewracamy na drugą stronę (zsuwamy frittatę na talerz - talerz z frittatą przytrzymujemy od spodu ręką - patelnią nakrywamy frittatę - wszystko razem odwracamy tak, by przyrumieniona strona znalazła się na wierzchu) i smażymy jeszcze minutę, czy dwie. Kiedy omlet się smaży, robimy sos: szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pomidor myjemy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy szalotkę i pomidor z odsączonymi z zalewy kaparami, dolewamy ocet balsamico, 2 łyżki wody i 2 łyżki oliwy, Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową frittatę kroimy na porcje, układamy na listkach sałaty i polewamy sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024