Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Galettes-bretonskie-nalesniki-gryczane

Galettes (bretońskie naleśniki gryczane)

Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja-Bretania

Liczba porcji: 24-30 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) mąki gryczanej
250 g (1/4 kg) zwykłej mąki
6 jajek
2 szklanki mleka
3 szklanki wytrawnego cydru
3 łyżki oleju

Opis przyrządzania:
Oba rodzaje mąki mieszamy z dużą szczyptą soli. Jajka wbijamy do miski i ubijamy chwilę widelcem. Dodajemy do mąki, mieszając, najlepiej mikserem ręcznym. Dolewamy po trochu mleko i cydr, a potem olej. Ciasto odstawiamy na 2 godziny. Tuż przed smażeniem dolewamy trochę wody, bo przez ten czas ciasto zgęstnieje. Smażymy, jak zwykle.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024