Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gazpacho

Gazpacho

Ile miast, miasteczek i wiosek w Andaluzji, tyle wersji gazpacho. Jedno łączy je na pewno: zupa musi bardzo zimna i dlatego trzeba ją zrobić wcześniej, żeby miała czas na porządne ochłodzenie (się).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg idealnie dojrzałych pomidorów
2 czerwone papryki
2 czerwone papryczki chilli
ogórek
2 ząbki czosnku
bochenek ciabatty (może być wczorajsza)
lód
2-3 łyżki octu z sherry
oliwa z oliwek (najlepiej hiszpańska)
świeży tymianek

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i drobno kroimy, usuwając pozostałości po szypułkach. Papryki i chilli myjemy, pozbawiamy ogonków, nasionek i membran, również drobno siekamy. Ogórek myjemy i obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy z łusek i drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Z ciabatty ścinamy skórkę, a miękisz kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Wrzucamy kubek potłuczonego lodu oraz łyżkę soli i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Dolewamy 2 łyżki octu z sherry i 2 łyżki oliwy. Partiami przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sitko i wstawiamy na ładnych parę godzin do lodówki. Gazpacho podajemy w miseczkach. Każdą porcję polewamy niedużą ilością oliwy i posypujemy listkami świeżego tymianku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024