Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gazpacho-na-bogato

Gazpacho na bogato

Jedna z niezliczonych wersji hiszpańskiej zupy - tym razem z papryką oraz (bliskim naszym chłodnikowym sercom) jajkiem na twardo.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 słodka biała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 ogórka
oliwa z oliwek
2 łyżki octu z sherry
3 kromki tostowego chleba
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 jajko na twardo

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy pozostałości po szypułkach. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Ząbki czosnku obieramy. Ogórek obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do blendera lub malaksera wkładamy pomidory, cebulę, czosnek i ogórek. Miksujemy na gładkie piure, po czym kilka razy przecieramy przez sito, żeby zupa była jak najgładsza. Wlewamy przecier z powrotem do blendera (malaksera) i miksujemy, powoli dolewając 1/4 szklanki oliwy i ocet z sherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - gazpacho musi być bardzo zimne. Tostowy chleb kroimy w kostkę i smażymy na złoto w 2 łyżkach oliwy. Obie papryki czyścimy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jajko na twardo kroimy w kostkę wielkości kostek papryki. Gazpacho podajemy w miseczkach, posypane papryką i jajkiem. Osobno podajemy grzanki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024