Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gazpacho-z-bazylia

Gazpacho z bazylią

Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe pomidory
strąk czerwonej papryki
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 kromki tostowego chleba
2 pęczki bazylii
2 szklanki dobrego soku pomidorowego
szklanka zimnego wywaru z warzyw
4 łyżki octu z sherry
oliwa z oliwek
Tabasco

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i siekamy. Paprykę kroimy na pół, usuwamy pestki i starannie płuczemy. kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Z chleba ścinamy skórkę. Do blendera lub malaksera wkładamy pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, chleb podarty na kawałki i listki obrane z jednego pęczka bazylii. Miksujemy, dolewając po trochu sok z pomidorów, na gładką zupę. Przelewamy gazpacho do miski, dolewamy wywar, ocet z sherry, 5 łyżek oliwy i łyżeczkę Tabasco. Mieszamy. Dodajemy sól do smaku i łyżeczkę cukru. Starannie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zupa powinna być naprawdę zimna! Podajemy zupę w miseczkach, posypaną listkami bazylii z drugiego pęczka i skropioną oliwą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024