Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gazpacho-z-porow

Gazpacho z porów

Wariacja na temat gazpacho, tyle że z zupełnie innych warzyw. Ale cóż szkodzi spróbować? Jeśli nie mamy portulaki, dajmy środki zwykłej sałaty albo roszponkę pół na pół z sałatą lodową.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 młodych porów
1/2 wężowego ogórka
200 g portulaki
oliwa z oliwek
50 ml wytrawnego białego wina
2 szklanki odtłuszczonego wywaru wołowego
ocet z sherry

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, kroimy (wraz z zieloną częścią) na kawałki i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie plasterki, raz jeszcze płuczemy i zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy pestki. Sam miąższ kroimy w kostkę. Portulakę starannie płuczemy. Rozgrzewamy w garnku trochę oliwy (powiedzmy 2 łyżki), wrzucamy pory, ogórek i portulakę. Wlewamy wino i rosół. Gotujemy pod przykryciem, aż pory będą szkliste. Studzimy trochę i miksujemy na możliwie gładką zupę. Zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na ładnych parę godzin do lodówki (musi być naprawdę zimna!). Porcje gazpacho skrapiamy oliwą i octem z sherry. Podajemy w towarzystwie czosnkowych grzanek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024