Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gnocchi-z-sosem-warzywnym

Gnocchi z sosem warzywnym

Doskonałe, satysfakcjonujące danie - włoskie kopytka i lekki sos z jesiennych warzyw.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja gnocchi (patrz przepis Gnocchi lub Inne gnocchi)
por
mała cukinia
1/2 bakłażana
żółta papryka
dojrzały (ale twardy) pomidor
oliwa z oliwek
50 ml białego wina
gałązka świeżego tymianku
tarty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Przygotowujemy gnocchi zgodnie z odpowiednim przepisem. W czasie, gdy ziemniaki (potrzebne nam do ciasta na gnocchi) się gotują, przygotowujemy sos: por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielony koniec i korzonki. Starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i drobno siekamy. Cukinię i bakłażan myjemy, wycieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe membrany, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidor zanurzamy na minutę we wrzątku, studzimy w zimnej wodzie, zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki usuwamy pestki. Miąższ kroimy także w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy wszystkie warzywa naraz i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut. Wlewamy białe wino i dodajemy listki oskubane z gałązki tymianku. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i zajmujemy się przygotowaniem gnocchi. Kiedy wrzucimy gnocchi do garnka, stawiamy z powrotem sos na ogniu i podgrzewamy. Ugotowane, odsączone gnocchi mieszamy z gorącym sosem i natychmiast podajemy z masą świeżo startego parmezanu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024