Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-drozdzowe-francuskie

Gofry drożdżowe francuskie

Drożdżowe gofry według tego przepisu, smaczne i delikatne, zaraz po upieczeniu są miękkie, robią się kruche w miarę stygnięcia. Oczywiście zjadamy je zaraz po upieczeniu - jeśli trochę ciasta nam zostanie, trzymamy je przez noc w lodówce. Nazajutrz zanurzamy w nim kawałki jabłek i smażymy na oleju.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 jajka
300 g mąki
75 g cukru
2 szklanki mleka
10 g świeżych drożdży
100 g masła

Opis przyrządzania:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę i cukier. MIksujemy na gładką masę, dolewając po trochu mleko. Dodajemy rozkruszone drożdże i znów miksujemy. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, po czym wlewamy do ciasta. Miksujemy, aż masło dobrze połączy się z ciastem. Miskę z ciastem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Gofry pieczemy w gofrownicy zgodnie z instrukcją. Podajemy gorące (niezdrowo, ale najpyszniej) lub ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z rozmaitymi dodatkami, jak dżem, konfitury, Nutella, kajmak, świeże owoce...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024