Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-piaskowe

Gofry piaskowe

Dobrych gofrów nigdy za wiele - jest coś takiego... wspierającego duchowo, kiedy czekamy na gorącą porcje rumianych gofrów, zaglądamy do maszynki (czy już? czy nie przywierają?), przygotowujemy dodatki... W moim przypadku zawsze będzie to gęsta kwaśna śmietana i dżem truskawkowy mojej Mamusi...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10 gofrów

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g cukru
paczuszka cukru waniliowego
4 jajka
cytryna
125 g mąki tortowej
125 g mąki kartoflanej
łyżka białego rumu
masło do smarowania gofrownicy

Opis przyrządzania:
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem, najlepiej mikserem.
Cały czas ucierając, dodajemy cukier waniliowy i jajka - po jednym na raz.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i na drobnej tarce ścieramy skórkę, którą to skórkę dodajemy do ciasta.
Teraz dodajemy po łyżce oba rodzaje mąki, a na koniec rum. Ciasto powinno być płynno-gęste.
Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy, na złoty kolor.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024