Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gratin-dauphinois-czyli-zapiekanka-z-Delfinatu-z-niebieskim-serem

Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem

Bardzo zimowa i bardzo pyszna klasyczna zapiekanka z ziemniaków - tym razem z miłym dodatkiem niebieskiego sera. Jemy ją natychmiast po wyjęciu z pieca - możemy podać jeszcze sałatę z winegretem lub (w wersji bardziej wystawnej) rozmaite francuskie wędliny i marynaty dla zaostrzenia smaku.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja-Delfinat i Owernia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg (750 g) ziemniaków o zwartym miąższu
gałka muszkatołowa
100 g niebieskiego sera (np. bleu d'Auvergne)
2 szklanki (pół litra) kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w równe cienkie plasterki, najlepiej w malakserze z odpowiednią nakładką, na przyrządzie zwanym mandoliną lub przy pomocy bardzo ostrego noża.
Wkładamy ziemniaki do miski, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, doprawiamy tez do smaku niezbyt dużą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy.
Połowę ziemniaków przekładamy do żaroodpornej formy. Posypujemy pokruszonym niebieskim serem i przykrywamy resztą ziemniaków.
Polewamy ziemniaki równomiernie śmietanką i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na jakąś godzinkę. Ziemniaki powinny być miękkie (przekłuwamy zapiekankę do samego dna ostrym nożem, jeśli przechodzi bez problemu, to ziemniaki są w porządku), a wierzch porządnie przyrumieniony.
Zapiekankę podajemy bardzo gorącą, ewentualnie z wyborem francuskich wędlin oraz korniszonkami i cebulkami z octu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024