Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grecka-marynata-jogurtowa

Grecka marynata jogurtowa

Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 szklanki (125 ml) greckiego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
łyżka soku pomidorowego
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem jogurt, sok z cytryny, sok pomidorowy, paprykę i kmin, dodając sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024