Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grillowana-kukurydza-z-maslem-paprykowym

Grillowana kukurydza z masłem paprykowym

Kukurydzę w kolbach pieczemy na grillu - jest jeszcze lepsza, niż gotowana w garnku.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 kolb świeżej kukurydzy
150 g miękkiego masła
łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki (pimenton)
gruba sól i ćwiartki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Odginamy liście na kolbach kukurydzy. Usuwamy jedwabiste "włosy". Masło mieszamy z papryką i smarujemy kukurydzę. Z powrotem nakładamy liście, przykrywając ziarna i masło. Każdą kolbę zawijamy w kawałek folii aluminiowej, starannie zakręcając końce. Kładziemy kukurydzę na grillu i pieczemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas obracając. Paczki z kukurydzą otwieramy po pierwsze ostrożnie - żeby się nie poparzyć parą, która zgromadziła się wewnątrz, a po drugie nad talerzem - żeby nie rozlać maślanego sosu. Podajemy z ćwiartkami cytryny i grubą solą do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024