Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grillowane-baklazany-z-mieta

Grillowane bakłażany z miętą

Absolutnie klasyczna przystawka - zazwyczaj podawana z innymi antipasti - z Kalabrii, gdzie bakłażany uprawia się w ilościach przemysłowych.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Włochy-Kalabria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 dojrzałe bakłażany
150 ml dobrej oliwy z oliwek
50 ml octu balsamico
kilka gałązek świeżej mięty
mała czerwona ostra papryczka

Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Patelnię grillową stawiamy na sporym ogniu, a kiedy zacznie dymić, wlewamy łyżeczkę oliwy i wkładamy plastry bakłażanów. Grillujemy z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne przypieczone paski. Gotowe bakłażany przekładamy do miski. Resztę oliwy mieszamy z octem balsamico, solą i pieprzem do smaku. Miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Papryczkę myjemy, pozbawiamy nasion i membran, kroimy w plasterki. Miętę i papryczkę dodajemy do sosu, po czym polewamy bakłażany i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej pół godziny przed podaniem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024