Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-z-czekolada

Gruszki z czekoladą

Bardziej pomysł, niż przepis - prościuteńki, ale bardzo elegancki deser z dojrzałych gruszek skropionych gruszkówką.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe (ale nie miękkie) gruszki
kieliszek gruszkówki (wódki pędzonej z gruszek - najlepiej alzackiej)
50 g dobrej ciemnej czekolady
cynamon mielony

Opis przyrządzania:
Gruszki myjemy i wycieramy. Przy pomocy mandoliny tniemy owoce w cienkie plasterki: najpierw z jednej strony, aż dojdziemy do gniazda nasiennego, potem tak samo z drugiej (resztę gruszek zjadamy).
Plastry gruszek układamy ładnie na talerzach i skrapiamy gruszkówką.
Nożykiem do obierania warzyw tniemy czekoladę w cienkie płatki, którymi posypujemy gruszki.
Oprószamy mielonym cynamonem - najlepiej prosto z młynka - i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024