Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzane-piwo-staroswieckie

Grzane piwo (staroświeckie)

Staropolskie grzane piwo, rzadko już dzisiaj spotykane, zastąpione przez wszechobecne gorące piwo z sokiem malinowym. Nie dajmy się jednak modom i zagrzejmy sobie takie piwo, jakie pili nasi przodkowie (o ile lubili piwo...).

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 żółtka
100 g cukru
1 l jasnego piwa
4 goździki
kawałek kory cynamonowej

Opis przyrządzania:
Żółtka ubijamy z cukrem, aż zbieleją i powstanie gładki kogel-mogel. Piwo wlewamy do sporego garnka, dodajemy goździki i cynamon. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Niemal wrzące piwo powoli wlewamy do żółtek, ubijając, żeby napój był pienisty. Cynamon i goździki wyławiamy i wyrzucamy - goździków zapewne nie da się tak łatwo znaleźć, więc oczywiście można przelać piwo przez sitko, bądź też (jak ja) machnąć ręką i się nie przejmować... Piwo, póki gorące, wlewamy do kufli lub kubków i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024