Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Guacamole

Guacamole

Jedna z miliona wersji i nie chciałabym trafić w środek dyskusji, która mianowicie z tych wersji jest tą jedynie słuszną... Guacamole jest świetne z gorącą tortillą lub skrzydełkami z grilla.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 dojrzałe awokado
limetka
Tabasco
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść liści kolendry
pomidor

Opis przyrządzania:
Awokado kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydłubujemy miąższ ze skórki i przekładamy go do miski. Rozgniatamy widelcem, dodając sok z limetki do smaku. Dodajemy kilka kropli Tabasco i śmietanę, solimy do smaku i starannie mieszamy. Kolendrę siekamy. Pomidor zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidor na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Kolendrę i pomidor dodajemy do awokado i dobrze mieszamy. Podajemy natychmiast, bo awokado (nawet skropione limetką) łatwo się utlenia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024