Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Harissa
Harissa
Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: kraje Maghrebu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 duże ostre czerwone papryczki
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cytryna
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Papryczki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, nasionka i membrany, po czym drobno siekamy. Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy kiełek ze środka, a sam czosnek też bardzo drobno siekamy. Mieszamy papryczki, czosnek i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie, osuszamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę - samą żółtą część, powiedzmy z 1/4 cytryny. Sok wyciskamy. Pastę papryczkowo-czosnkowo-pomidorową przekładamy do rondelka i podgrzewamy, dodając łyżkę oliwy, skórkę z cytryny i połowę soku. Mieszamy - jeśli wolimy więcej soku z cytryny, to dodajemy go do smaku. Podgrzewamy harissę na małym ogniu przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy harissę do miseczki, a na wierzch nalewamy oliwę tak, by zupełnie przykryła pastę. Trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024