Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Holenderskie-duszone-gruszki-stoofperen

Holenderskie duszone gruszki (stoofperen)

Bardzo popularny w Holandii dodatek do mięsa. Możemy także te gruszki potraktować deserowo i podać je z lodami i bitą śmietaną lub z ciepłym sosem waniliowym.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 spore i twarde gruszki
laska cynamonu
4 łyżki cukru
½ szklanki czerwonego wina

Opis przyrządzania:
Gruszki myjemy i cienko obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Ustawiamy gruszki pionowo w garnuszku i zalewamy wodą – tyle tylko, żeby woda przykryła owoce. Dodajemy cynamon i stawiamy garnek na sporym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień na malutki, garnek przykrywamy i dusimy gruszki przez godzinę. Po godzinie dolewamy do garnka wino i wsypujemy cukier. Znów przykrywamy i dusimy gruszki przez kolejną godzinę. Zdejmujemy garnek z ognia i ostrożnie wyjmujemy gruszki. Ustawiamy je na ładnym talerzu. Z płynu od duszenia wyjmujemy cynamon, a garnek stawiamy z powrotem na dużym ogniu. Gotujemy, aż sos zredukuje się i będzie miał syropową konsystencję. Sosem polewamy gruszki i zostawiamy do wystygnięcia. Podajemy do mięsa lub jako deser (z lodami i bitą śmietaną).

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024