Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Inna-marmolada-z-cebuli

Inna marmolada z cebuli

Smaczna, ciemna marmolada, doskonała do dojrzałych żółtych serów lub tarty z kozim twarożkiem.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2 małe słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg cebuli
50 ml oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku
2 listki laurowe
łyżka cukru
50 ml czerwonego octu winnego
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, kroimy na pół i w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, tymianek i listki laurowe. Smażymy kilka minut, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie - nie może się zrumienić! Posypujemy cebulę cukrem i smażymy, aż cukier się rozpuści. Lekko solimy. Dolewamy ocet winny, amniejszamy ogień na mały i smażymy marmoladę przez pół godziny do 40 minut. Powinna być gęsta, lepka i dość ciemna w kolorze. Dodajemy pieprz odsączony z zalewy i smażymy jeszcze minutę. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024