Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Islandzka-salatka-z-ziemniakow

Islandzka sałatka z ziemniaków

Każdy kraj skandynawski (bałtycki zresztą też) ma swoją ukochaną wersję sałatki z ziemniaków. Ten akurat przepis pochodzi z Islandii - taką sałatkę podaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasek; świetna jest też na przyjęciach.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Islandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g ziemniaków
3 jajka
2 kwaskowate jabłka
mała cebula
3 ogórki konserwowe
200 ml (niepełna szklanka) dobrego majonezu
200 ml (niepełna szklanka) gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka curry w proszku
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę soli, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż będą miękkie - czyli jakieś 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy ziemniaki w kostkę.
W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (8-10 minut od zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i siekamy.
Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Ogórki konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Mieszamy razem majonez, śmietanę i curry. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Mieszamy ziemniaki, jajka, jabłka, cebulę, ogórki konserwowe i sos. Jeszcze raz doprawiamy do smaku, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Wyjmujemy z pół godzinki przed podaniem, żeby sałatka nie była lodowata.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024