Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jablkowa-zupa-z-niebieskim-serem

Jabłkowa zupa z niebieskim serem

Zupa dla zuchwałych - zupełnie nowy smak, dla jednych znakomity, dla innych zaskakujący, dla jeszcze innych nie do przyjęcia. Ale nie wierz gębie, połóż na zębie, jak mawia starożytne przysłowie...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
40 g masła
2 łyżki mąki
3 szklanki zimnego wywaru z kurczaka
4 winne jabłka
2 szklanki pełnego mleka
250 g (ćwierć kilo) łagodnego niebieskiego sera (np. Gorgonzoli lub Danablu)

Opis przyrządzania:
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, trzymając rondel na maleńkim ogniu, przez 2 minuty. Do mąki z masłem dolewamy po trochu wywar z kurczaka. Za każdym razem starannie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Obrane jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do rondla z wywarem. Wszystko razem zagotowujemy, zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie jabłka powinny być miękkie.
Zupę odstawiamy do przestygnięcia, po czym miksujemy ją na gładko w malakserze lub blenderze. Zmiksowaną zupę wlewamy z powrotem do garnka. Dolewamy mleko i ostrożnie podgrzewamy.
Kiedy zupa jest niemal wrząca, wrzucamy ser, pokruszony w kawałki. Mieszamy, aż zupa będzie miała gładką konsystencję.
Podajemy natychmiast, z grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024