Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jagniecina-z-sosem-pomidorowym-o-srodziemnomorskim-charakterze

Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze

Moje ulubione mięso w dobrze przyprawionym pomidorowym sosie. Podajemy z ryżem basmati lub błyskawicznym kuskusem - do jednego i drugiego możemy dodać garść siekanych, podpieczonych na złoto migdałów...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 plastry jagnięciny z udźca
2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
duża puszka siekanych pomidorów we własnym soku

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy. Kmin i kolendrę wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Sporą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy przyprawy. Smażymy przez minutę, mieszając, po czym dodajemy czosnek i plastry mięsa. Rumienimy jagnięcinę z obu stron, po czym wlewamy pomidory wraz z sokiem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024