Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-z-remulada-i-lososiem

Jajka z remuladą i łososiem

Lekka i bardzo smaczna kombinacja różnych pożywnych składników - jajek, warzyw i ryby. Z kawałkiem ciemnego pieczywa stanowi Lunch Idealny.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały seler korzeniowy
2 kwaskowate jabłka
kilka łyżek majonezu
łyżeczka pełnoziarnistej musztardy
4 jajka
4 plastry dobrego wędzonego łososia

Opis przyrządzania:
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na długie cienkie strużki - najlepiej przy pomocy mandoliny lub malaksera z odpowiednią tarczą. Starty seler wrzucamy na minutę do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Starannie osączamy. Do selera dodajemy tyle majonezu, by sałatka zaczęła się sklejać, ale nie tyle, by była majonezową breją. Dodajemy łyżeczkę pełnoziarnistej musztardy - do smaku. Nieobrane, ale umyte jabłka ścieramy na grubej tarce i dodajemy do selera. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka nakłuwamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 7 minut, wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej wody na 3-4 minuty. Obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Remuladę rozkładamy na 4 talerze, kładziemy obok połówki jajek i plastry łososia. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024