Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jarzynowa-zupa-z-mulami

Jarzynowa zupa z mulami

Solidna zimowa zupa, która - wraz z chrupiącą bagietką - powinna nam starczyć za cały obiad. No może jeszcze jakiś deserek...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg świeżych muli
marchewka
por
1/4 kalafiora
10 ziaren kolendry
szczypta szafranu
2 łyżki octu z sherry (lub cydru)
czubata łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki wywaru rybnego
1/4 szklanki kremowej śmietanki
natka pietruszki do posypania

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wrzucamy mule (nie dolewamy wody, ta, która pozostała na muszlach po myciu, spokojnie wystarczy). Patelnię przykrywamy i gotujemy mule na dużym ogniu, aż wszystkie się otworzą, jakieś 3-4 minuty. Mule wyciągamy łyżką cedzakową, zaś płyn z gotowania przelewamy przez sitko. Kilka muli zostawiamy w skorupkach do dekoracji, resztę wyjmujemy z muszli. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Por starannie płuczemy, zdejmujemy wierzchnie liście i odcinamy ciemnozielone końce. Resztę kroimy w cienkie plasterki. Kalafior myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Do garnka wlewamy 300 ml wody, dodajemy marchewkę, por, kalafior, kolendrę i szafran. Zagotowujemy wszystko razem i dolewamy ocet. Gotujemy 3 minuty, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy warzywa. W garnku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i starannie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, przez 2 minuty. Dolewamy po trochu zimny płyn z gotowania warzyw, za każdym razem starannie mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa. Dodajemy przecedzony płyn z gotowania muli i wywar rybny. Zagotowujemy. Do gorącej zupy wrzucamy mięso muli i warzywa, dolewamy śmietankę. Wszystko mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zupę w głębokich talerzach, ozdobioną mulami w skorupkach i siekaną natką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024