Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jesienna-marmolada-z-jablek

Jesienna marmolada z jabłek

Szalenie prosta marmolada o wielorakim zastosowaniu - świetna na grzankach ze słodkiej bułki, dobra też jako nadzienie do kruchego ciasta lub pierożków. Jeśli ciepły Sos waniliowy (custard) podamy z łyżką zimnej marmolady, będziemy mieli oryginalny i natychmiastowy deser.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: kilka dużych słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 kg rozmaitych jabłek
1 kg cukru

Opis przyrządzania:
Jabłka - najróżniejsze, jakie się trafią, także tzw. spady - myjemy. Wycinamy obite części i gniazda nasienne, po czym - nie obierając - ścieramy na grubej tarce.
Przekładamy jabłka do dużego garnka i dodajemy cukier. Mieszamy.
Stawiamy garnek na małym ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Smażymy na niedużym ogniu (jabłka łatwo się przypalają), aż marmolada zgęstnieje, będzie miała ciemnozłoty kolor, a bruzda zrobiona łyżką nie będzie się zlewać. Trwa to różnie, w zależności od odmian jabłek - trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas mieszać, zaś pod koniec smażenia mieszać częściej.
Gorącą marmoladę przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i od razu odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, ocieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024